jossanreser.blogg.se

Resan fortsätter!

Kategori: Allmänt

Hallå på er alla glada!

Allt är fortfarande bra med oss, vi lever livet och har det hur gött som helst!

Vi stannade i Kina till den 6 september. Vi besökte kinesiska muren (hur coolt som helst!) och gjorde lite andra saker. Vi träffade även ett holländskt par som vi umgicks med och käkade local food med dem och några härliga medelålders kineser. Palle har gjort en film från det och hoppas jag kan lägga upp den här.

Den 6 september lämnade vi vårt hostel kl.4.30 på morgonen för att ta oss till flygplasten och därmed lämna landet. Nästa mål var inget mindre än Sydkorea! :) Vi spenderade ett par dagar i huvudstaden Seoul innan vi flög vidare ner till en ö, Jeju, där vi befinner oss nu. Har varit här i 3 dagar nu. Jag måste säga att allt är så dyrt här i jämförelse med Kina! Boende, mat, ja allt är dubbla priset här!

När vi kom hit tog vi bussen till södra delen av ön, Seogwipo. Vi tänkte att vi fixar boende på plats, men tji fick vi att alla hostel var fullbokade! Det fanns inte ens plats i något dorm. Vi bokade ett familjerum med 2 våningssängar (det var billigast!) via internet och när vi väl kom fram till det visade det sig att det var fullt och att ägaren hade skrivit in fel datum på booking.com. Inte kunde han prata engelska heller så vi fick hålla på att översätta på mobilen hela tiden, aha. Iaf var han en ängel nog att fixa in på ett hotell, han körde oss dit och han betalade mellanskillnaden. Så ist för att sova i våningssäng fick vi en stor dubbelsäng, ac, badkar, vatten, TV och allt! Så lite tur hade vi där! ;)

Dagen efter bytte vi till ett hostel med dubbelrum för ett kanonbra pris (där vi fortfarande bor). Vi besökte 2 olika vattenfall och gick ut och käkade på kvällen.

Igår tog vi bussen till närmaste strand, vilket inte alls var så fint som vi hoppats. Men strand var det ju! Sen på kvällen var vi ute och åt lokal food, närmare bestämt komage! Det var ju kanske inte det godaste vi har ätit, men det var verkligen en upplevelse!

Idag har vi bara chillat uppe på takterrassen med några kalla, hur gött som helst! Vi har havsutsikt vilket också är rätt gött :) Nu ska vi gå och käka middag här! Hoppas allt är bra med er där hemma! Puss och kram!

Night market. Det är här vi provar på delikatesserna ;)

Kategori: Allmänt

Beijing

Kategori: Allmänt

Himmelska Fridens Torg och Den Förbjudna Staden. Glömde skriva att vi tog en cykel/mopedtaxi hem!

Mongoliet

Kategori: Allmänt

Såhär fantastiska var "toan" vi hade tillgång till i 4 dagar.... Hur lyckas man skvätta långt upp på väggen liksom?! Haha.
Här är också vår chaufför!

Kina

Kategori: Allmänt

Utsikt från tåget.

Mongoliet

Kategori: Allmänt

Utflykt Mongoliet

Kategori: Allmänt

Detta är då en ger. Insidan kan se lite annorlunda ut. Här är också en familj som vi bodde hos vid vattenfallet :)

Transsibiriska järnvägen

Kategori: Allmänt

Transsibiriska, utlykt i Mongoliet & framme i Kina!

Kategori: Allmänt

Hej på er mina vänner!

Då var vår resa i full gång och vi har redan hunnit med en massa saker, trots vi bara varit iväg 17 dagar!

Vi startade vår resa med att ta färjan från Stockholm över till Riga den 22 augusti. Därefter bodde vi på hotell en natt i Riga och passade på att utforska staden. Det var väldigt liten stad för att vara en huvudstad, men mysig då den hade en å som rann genom stor del av gamla stan där det fanns fina parker runt omkring i.

Dagen efter tog vi ett nattåg på 17h som skulle ta oss till ryssarnas huvudstad, Mockba. Den resan var lugnt sagt intressant! Det var ett jättegammalt tåg (som ett svenskt tåg från början av 1900-talet?!) där det trängdes människor i varje vagn. Vi hamnade bredvid ett ryskt par några år äldre än oss, en rysk kvinna och en annan rysk man i 60-årsåldern. Som tur var kunde paret engelska, ingen annan. Vi trodde att alla tillhörde varandra och så fort tåget hade börjat rulla tog mannen fram öl och skulle bjuda oss. Då vi trodde att det var så man gjorde för att bli "välkomnad" tog Palle emot den och tog en klunk, jag tackade nej. Efter ett tag bjöd han igen och Palle ville inte vara otrevlig så han tog ännu en ljummen klunk. Det visade sig sen att de inte alls hörde ihop med varandra och att mannen var en alkis, haha. Så det Palle drack var en rysk cocktail bestående av öl och vodka! ;)
I övrigt gick resan bra, trots det var oerhört hårda säten! Vi hade möjlighet att ligga ner och sova så det var skönt.

Vi ankom till Moskva runt kl.9.30 och det ryska paret var supersnälla och hjälpte oss till tunnelbanan, betalade våra biljetter (vi hade inga kontanter och man kunde inte betala med kort) och följde oss hela vägen till vår station. Vilka fantastiska människor det finns i världen! Vi stannade där 2 nätter.

Den 27 augusti var det dags att påbörja Transsibiriska järnvägen! :D För att vara korrekt var det Transmongoliska vi tog, då vi åkte genom Mongoliet ner till Beijing. Hela resan tar 6 dagar, men vi stannade i Mongoliet så då tog det bara 5 dagar.
Tiden på tåget gick så himla fort! När man satte sig där tänkte man "Shit, 5 dagar, vad ska man göra i 5 dagar på ett tåg?!" men allt gick i en rasande fart. Vi hade bokat platser i 4-bäddskupé men vi hade turen att vara själva hela resan ner till Mongoliet!
Så vad gjorde vi för att få tiden att gå då? Ska jag vara ärlig så vet jag inte! Vi kollade på utsikten, gick ut på perrongerna när vi stannade, köpte lite local food av de ryska kvinnorna, läste en hel del, spelade spel, åt, snackade med våra "grannar", åt godis, sov osv. Det finns ju liksom inte så mycket att göra, men ändå hann det aldrig bli långtråkigt. I varje vagn finns det kokande vatten man har tillgång till hela tiden, däremot finns det inget kök eller mikro, så det gäller att ha med sig nudlar, soppor, varma koppen osv. Vi hade med oss massa mat så vi klarade oss hela resan. Annars finns det en restaurangvagn där man kan köpa mat.
De första 2 dagarna/nätterna var det jättekallt på tåget. Vi trodde det skulle vara för varmt, men icke! Tur vi hade en sovsäck, annars hade inte fryskycklingen klarat sig! Hela vagnen var kall så man fick sitta nerbäddad nästan hela dagarna för att inte frysa. Men senare blev det varmare, t.o.m. så varmt att vi fick öppna fönstret. Toan var inte trevlig! Första gången var jag livrädd! Det var mörkt, iskallt, det dånade något fruktansvärt, den var skabbig & det vinglade. När jag väl satt mig ner åkte locket ner på ryggen hela tiden (hur äckligt liksom!) så man fick hålla i den med handen under hela besöket, kul! Det fanns en pedal man trampade på för att spola då ett lock åkte ner och allt åkte ner genom hålet, rätt ut i naturen under tåget, haha. Papper fanns inget, så hade man inget med sig var det kört! Det gick bättre för var gång som gick och till slut hade jag vant mig.

Framme i Mongoliets huvudstad Ulan Bator kl.6.30 blev vi upphämtade av UB Guesthouse, åt frukost där, duschade och åkte sen på utflykt i Mongoliets landsbygd i 4 dagar (3 nätter). Vi hade en egen chaufför som dessvärre inte pratade engelska, trots han var mellan 25-30 år! Det försvårade resan lite, fast med lite kroppsspråk löste sig det mesta.
Dag 1: Åkte till en by 7h från UB (Ulan Bator) som heter KhonKhorin, där vi bodde hos Gaya och hennes familj i en ger (ett runt, rätt stort tält med sängar i). Palle & jag fick en egen ger. Vi gick upp på en hög kulle där man kunde se ut över slätter och hela byn. På kvällen åt vi någon lokal food som påminde om dubbelvikt langos med kött i, faktiskt väldigt gott! På natten var det väldigt kallt och ännu är jag evigt tacksam att vi hade sovsäck!
Dag 2: Åt frukost och åkte sen in i byn för att kolla på kända tempel och ett kloster. Det var väldigt häftigt! Åkte sen vidare mot nästa ställe vi skulle bo på, 4h från KhonKhorin. Vi åkte mitt ute i slätterna, bland berg och dalar, i sand, på sten, på grässlätter, över bäckar osv. Det var verkligen jättefin natur där kor, får, getter, hästar & kameler förekom överallt, utan inhägnader. Överallt fanns det ger utspridda på de mest öde platserna.
Vi övernattade i en family ger igen, mitt ute på en slätt, precis intill ett vattenfall. Otroligt fint! Solen sken och det var hyfsat varmt så vi gick runt och kollade på naturen. Åt middag senare, någon vegetariskt popatissoppa, jättegod! I denna ger hade vi en kamin så vi eldade hela kvällen och hade varmt och skönt. På natten när elden hade slocknat var det iskallt igen, men då var man redan varm så det gjorde inte så mycket.
Dag 3: Åt kakor och yoghurt (?) till frukost innan vi plockade ihop våra grejer och åkte vidare till nästa mål, Mini-Gobi (öken). Denna gång blev det en åktur på 6-7h i likadan terräng. Väl framme visade det sig att vi fick en egen ger igen, detta stället var lika lugnt som det förra, mitt ute i ingenstans. Vi hittade en volleyboll och en basketplan så vi spelade lite basket och fotboll innan det var dags för middag. Efter middagen såg vi solnedgången och red vi kamel. Vi hade turen att ha kamin idag igen så vi hade det så mysigt så!
Dag 4: Efter frukost var vi pålägg tillbaka till UB, tog ca 6h. Väl framme i UB bytte vi hostel, hämtade tågbiljetter, åt på restaurang och njöt av en varm dusch! Efter 8 hårda nätter var det skönt att äntligen få en mjuk säng igen!
Vi har haft ett fantastiskt äventyr och sett mycket av det riktiga Mongoliet. Även om det många gånger var kallt var det ändå lätt värt det!

Den 5 september kl.7.15 fortsatte vi Transmongoliska vidare ner mot Beijing. Denna gången delade vi hytt med 2 trevliga engelsmän. Vi gjorde det vanliga: läsa, äta, snacka, gå ut på perrongerna osv. Denna gången var det lite kallare igen. Tiden gick fort även denna gången, fast nu var det ju bara 30h.

Den 6 september kl.14 ankom vi till Beijing och Kina. Vi tog en buss och letade oss fram till vårt hostel. Det känns som vi bor mitt i ett China town, och denna gången är det ett riktigt ett! Det är jättemysiga, trånga gator () här. Senare tog vi en springtur längs Himmelska Fridens Torg som bara ligger några hundra meter från vårt hostel.

Igår var vi i Den Förbjudna Staden, vilket visade sig vara oändligt mycket större än vi trodde och tog rätt mycket längre tid med! Det är rätt fascinerande att det fortfarande finns kvar i så bra skick. Solen gassade på och det var hur varmt som helst. Oturligt nog hade vi glömt vattnet hemma och inte tänkt på att köpa någon innan vi gick in i staden. Tror ni man kunde köpa där inne då? Nae, inte förrän vi var längst borta på andra sidan… Men då var det verkligen uppskattat iaf!

Idag har vi mest bara tagit det lugnt, kollat på Idol (det är SÅ bra!) och Palle har tränat medan jag har skrivit ikapp här. Vi har träffat ett schweiziskt par som vi har hängt med kväll och varit på en night market. Jag har idag överträffat mig själv genom att äta:
- skorpion
- groda
- orm
- sjöstjärna

Än så länge är vår resa amazing! Allt är bra med oss och vi har än så länge sluppit några sjukdomar. Nu stannar vi här i Beijing tills torsdag så vi får se vad vi hittar på tills dess. Har inte fört över några bilder så kan inte lägga upp det än, men det kommer snart! Klockan är 0.55 här så vi ska gå och lägga oss nu. Hoppas allt är bra med er där hemma så hörs vi snart igen! :)